In het Realisatieplan Visie LNV ‘Op weg met nieuw perspectief’ beschrijft minister Carola Schouten hoe de beweging naar kringlooplandbouw in gang is gezet en onomkeerbaar is. De minister heeft in de visie de Taskforce Korte Keten aangewezen als richtinggevende organisatie voor de rol die korte voedselketens spelen in deze transitie naar kringlooplandbouw (zie Realisatieplan, pagina 64).
Naar aanleiding hiervan bezochten de directies van LNV en EZK op donderdag 12 september de Taskforce Korte Keten en de Dutch Hub Smartchain op Fort bij ‘t Hemeltje in Houten voor een inspiratiesessie ten behoeve van de uitvoering van de visie.
De delegatie bestond uit Jan-Kees Goet (Secretaris-Generaal ministerie LNV), Jan Meijer (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit), Esther Pijs (Gastransitie Groningen), Jos de Groot (Digitale Economie), Nanou Beekman (Visserij en Landelijk Gebied), Guido Landheer (Europees, Internationaal en Agro-economisch beleid), Francien Kiewiet de Jonge (Staatstoezicht op de mijnen), Peter Spijkerman (Dienst Nationaal Coördinator Groningen) en Barto Piersma (Nationale Programma’s RVO). Verder waren aanwezig: Jan de Wilt, Frans Lips, Hugo Lieffijn en Sjaak Mesu van LNV, Hannah Plandsoen en Paul Levelink van EZK, Erik van Tooren (Provincie Utrecht), René Kwant (UU) en Wilbert Hilkens (FoodInsights).
Z.K.H. Prins Carlos de Bourbon de Parme heette als gastheer de delegatie welkom en opende de sessie met een beschrijving van alle activiteiten op het fort: Smartchain, Taskforce Korte Keten, Utrecht Food Freedom, Local2Local, Compazz, FruitVolt, Ex’Tax en PulseApp. Daarbij benadrukte hij de verbondenheid en samenwerking die nodig is voor een transitie in het voedselsysteem.
Mark Frederiks, lid van de Taskforce en Dutch Hub-manager voor Smartchain, haakte hierop aan met de presentatie van het GAIN transitiemodel. Voor elk niveau in dit model (lokaal, regionaal, nationaal en internationaal) werden praktijkvoorbeelden gegeven in de vorm van pitches, van probleem tot oplossing. Deze voorbeelden zijn integraal verbonden met het belang van de relatie stad en platteland, de inzet van het cultureel erfgoed (Waterlinie), de regionale allianties, de circulaire uitdagingen en de programmalijnen Logistiek, Data en Multichannel van de Taskforce.
“De GAIN-aanpak van de Taskforce in Nederland en Smartchain in Europa is in feite een duurzaam eco-systeem van samenwerking”, aldus Frederiks.
“Tien jaar geleden bestond ‘de’ korte keten uit enkele initiatieven, nu is het een beweging van formaat. Een beweging die het voortouw neemt in de aanpak van grote uitdagingen, hoe wij ons als samenleving kunnen organiseren, op basis van gedeelde waarden. Deze beweging heeft momentum. Lokaal, regionaal, nationaal en internationaal. Ook in Europa vormen korte ketens de toegang tot het hart van desamenleving, het is een canvas voor verbinding en samenwerking. In essentie zijn het ketens van vertrouwen die de beweging kracht en richting geven.”
De delegatie stelde scherpe vragen over het model, de knelpunten en kansen in de ketens, en wat noodzakelijk is om dit momentum te behouden en versterken, hoe de samenwerking tussen de ministeries en de Taskforce effectief kan zijn.
De dag werd afgesloten met een uitwisseling van lokale producten. De Taskforce ontving van Jan Meijer het heerlijke dessert ‘Haagse Kakker’, en de gasten kregen ieder een fles ‘Get Wasted’ cadeau, de bijzondere perenwodka gemaakt van biologische reststromen door studenten van de UU en de Utrechtse fruitteler William Pouw.